ЈП "Србијашуме", ШУ "Авала", Авалска 79, 11223 Бели поток 011/390-6626, 011/390-6619 Радно време: 07-15 часова www.srbijasume.rs

24. Европски форум урбаног шумарства 2022

Градска управа Београда је ове године у периоду од 18. до 21. маја била домаћин Европског форума урбаног шумарства преко Секретаријата за заштиту животне средине. Основна идеја за формирање Европског форума о градском шумарству (ЕФУФ) је настала из потребе да се створи јединствено место сусрета за практичаре, креаторе политике, менаџере, едукаторе и научнике који су активни у градском шумарству, урбаном озелењавању и зеленој инфраструктури. Од 1998. године, ЕФУФ се састаје сваке године да разговара о новим развојима, да размени искуства и да посети примере добре праксе у планирању, пројектовању и управљању градским шумама (од шума до градских паркова и уличних стабала). Форум је повезан са Групом за градско шумарство Међународне уније организација за истраживање шума, као и са неколико европских и нордијских мрежа за градско шумарство. Учесници долазе из целе Европе, али и из других делова света.Сваке године, ЕФУФ се бави актуелном темом у градском шумарству, као што су финансирање, укључивање јавности, партнерства и иновације у управљању. Ове године тема форума је била АДАПТИВНЕ МЕРЕ У ГРАДСКИМ ШУМАМА која је разрађена кроз шест подтема:

  • Здравље и животна средина
  • Технике градског шумарства
  • Студије случаја
  • Размена и пренос искустава у градском шумарству
  • Градске шуме и климатске промене
  • Градско шумарство и друштво

На београдском форуму донет је закључак да је од велике важности унапређење градских шума због сталног повећања броја становника и евидентних климатских промена. Током одржавања форума организована је посета ЗПД ПИО "АВАЛА". Представници ЈП "Србијашуме" су организовали коктел добродошлице испред шумске управе "Авала" и након поздравног говора инжењера шумарства Дејана Милетића, у име домаћина, учесници форума су прошетали пешачком стазом од извора "Сакинац" до Споменика Незнаном Јунаку. Захваљујући колегиници Љиљани Вамовић из Службе за заштиту шума и заштићена природна добра, која је током шетње причала о шуми Авала, гости су сазнали бројне информације о шумској састојини и културно историјским знаменитостима Авале. Учесници форума су након обиласка Споменика Незнаном Јунаку у меморијалном парку око споменика засадили садницу тисе у име одржаног форума и подршке идејама које подржава ЕФУФ у циљу побољшања квалитета градских и приградских шума.Током шетње по Авали гостима је укратко представљен и недавно завршени пројекат УРБфорДАН у којем је ЈП "Србијашуме" преко шумског газдинства "Београд" учествовало као партнер на пројекту заједно са градским секретаријатом за заштиту животне средине. Захваљујући пројекту УРБфорДАН, у шуми "Авала" је повећан број мобилијара за миран одмор, уграђене су две електронске инфо табле, формиран је сајт аваласума.цо.рс и постављене су бројне интерактивне и образовне табле за све посетиоце који желе да сазнају више о природи на Авали као и о правилима понашања у природи. Посета шуми "Авала" је завршена одласком на видиковац Авалског торња где су наши гости могли да употпуне свој доживљај о Авали и виде ширу околину Београда, а за успомену на заједничко дружење сваки гост је добио двојезично издање монографије о заштићеним подручјима чији је управљач ЈП "Србијашуме".

Анђелка Јевтовић, дипл.инж.пејз.арх.